headershadow

Latest Blogposts

8 Vroege Tekenen van Slechte Gezondheid

Soms vraag ik me wel eens af wat tegenwoordig de norm is voor 'gezondheid'. Veel mensen die ik spreek vinden zichzelf heel gezond, maar hebben ondertussen een heel scala aan vage en langdurige klachten waar ze mee hebben leren leven, maar die overduidelijk het kwaliteit van leven beïnvloed.

Ook wordt dit vaak op de kinderen geprojecteerd en toch zie ik steeds meer kinderen die al voor de kleuterschool aan pufjes en/ of antibiotica zitten. En waarom? Hoogstwaarschijnlijk vanwege de gebrekkige kennis over de relatie tussen voeding en gezondheid bij de meeste artsen. En toch is die relatie er wel degelijk en wordt er steeds meer onderzoek naar gedaan (denk aan Epigenetica).

Ook zijn er een aantal tekenen die iemand duidelijk kunnen maken dat er wel degelijk wat mankeert aan de gezondheid, ondanks dat de dokter dit niet zal of wil erkennen (doorhalen wat niet van toepassing is). Dit zijn vaak juist de vage en moeilijk op te lossen klachten waarbij je in het reguliere circuit niet echt ver mee komt. Bekijk deze lijst eens en bekijk dan de mensen in je omgeving eens.

Bij elk van deze 8 punten ken ik wel een aantal personen, soms passen mensen bij verschillende punten en toch zullen veel mensen blijven ontkennen dat ze een slechte gezondheid of een slecht voedingspatroon hebben.

1. Meeroken. Een open deur, ik weet het. Maar roken is niet gezond en je kan eten en aanvullen wat je wilt, maar de gifstoffen in de sigarettenrook plegen een enorme aanslag op de gezondheid. Dit geldt ook voor meerokers. Omdat je toch bij elkaar in de omgeving woont en mogelijk bij elkaar in de auto zit terwijl de ander rookt. Ademhalingsproblemen en luchtwegklachten kunnen gevolg hiervan zijn.

Maar je kan ook een zware metalen belasting opbouwen waar je op een later moment weer last van krijgt. De lever kan het op een gegeven moment niet meer aan en gaat problemen geven. En een ophoping van gifstoffen die niet weg kunnen, leiden uiteindelijk tot kanker.

2. Snel verbranden in de zon. Het snelle verbranden van de huid, geeft aan dat het binnenin niet goed zit. De huid is een duidelijk iets waar je aan kan zien of iemand gezond is of niet. Snel verbranden heeft o.a. te maken met een tekort aan vitamine A en D en EPA/DHA. Door middel van voeding en aanvullingen kan dit verholpen worden. Maar het kan ook interessant zijn om je (medische) verleden eens kritisch te bekijken.

Hormoonzalven bijvoorbeeld, maken de huid dun en gevoelig. Of misschien heb je een zware metalen belasting. Deze worden ook door de huid uitgescheiden en kunnen bijdragen aan snel verbranden. Sluit daarom niets uit!

3. Snel ziek worden/ Alle virussen meepikken. Een keer goed ziek zijn of verkouden worden is uiteraard geen probleem. Dit is je immuunsysteem hard aan het werk en zorgt ervoor dat je, als het goed is, sterker aan de andere kant er uit komt. Maar als je meerdere keren per jaar verkouden bent of griep hebt, is er iets mis. Dit kan o.a. duiden op een zwak immuunsysteem. Elke bacterie en elke virus heeft vrij doorgang omdat je immuunsysteem niet sterk genoeg is om ze als het ware bij de deur al weg te werken.

zieke-man-moet-44-uur-wachten4. Lang ziek zijn. Gerelateerd aan punt 3, is het langdurig ziek zijn of maar moeilijk over een verkoudheid heen komen. Het RIVM stelt dat een verkoudheid of griep met zo'n 10 dagen over moet zijn. Ik vind dit ruim, maar vooruit. Als je dus al eens drie weken verkouden bent, gaat er iets niet goed.
Kijk eens kritisch naar je voeding, zorg voor flink vitamine C, zink en selenium en laat suiker, witmeelproducten en schadelijke E-nummers voor wat ze zijn. Misschien mag je van jezelf niet ziek zijn omdat je dat niet kan als moeder of werknemer. Dit is een nobele, maar domme gedachte. Door maar door te gaan zonder je lichaam de kans te geven goed uit te zieken, zul je nooit 100% herstellen. Probeer daarom altijd je rust te nemen!

 

5. Langzame wondgenezing. Dit is weer gerelateerd aan punt 4. Een kleine wond zou met 3 a 4 dagen moeten kunnen genezen en niet 7+ dagen moeten duren. Ook hier zijn vitamine A en D, de Omega-3 vetzuren, maar ook vitamine C bij van belang. Ook is dit een teken dat het binnenin je lichaam nog niet goed zit. Kijk kritisch naar je eetpatroon en zorg voor goede vetten en proteïne in je dagelijkse voeding om herstel te bespoedigen.

6. Allergieën. Ik hoor het wel vaker: volwassen mensen die als kind en jong volwassene nooit ergens last van hadden en 'ineens' op hun 40e een allergie hebben. De dokter zal hier niks mee doen en anti-histamines of prednison voorschrijven. Toch is het plotseling openbaren van een allergie een teken aan de wand! Dit betekent namelijk dat je darmen niet meer gezond zijn. Die zorgen er namelijk voor dat allergenen niet in de bloedbaan terechtkomen.

Gebeurt dit wel, dan wordt je 'plotseling' allergisch voor katten, pollen en bloeiende bomen. Hier ligt een lekkende darm aan ten grondslag. Vaak is een leven lang brood en peulvruchten eten hier de oorzaak van. Deze beschadigen namelijk de darmwand en zorgen er uiteindelijk voor dat deze begint te lekken en dingen die anders afgevoerd zouden worden, terug het lichaam in laten. En dit is het begin van een auto-immuunziekte.

7. Auto-immuunziektes. Dit is een aandoening in het lichaam waarbij het immuunsysteem hyperactief is en werkelijk overal op reageert met als gevolg dat bepaalde functies in het lichaam niet meer fatsoenlijk kunnen functioneren. Ook hier zijn legio medicijnen voor op de markt, maar de basis moet bij de voeding gelegd worden! Granen, suiker en peulvruchten moeten vermeden worden en er moet flink meer goede vetten, proteïnes en koolhydraten uit groenten en beperkt uit noten gehaald worden.

Door voedingsmiddelen te blijven nuttigen die de darmwand blijven beschadigen, zal men alleen maar zieker worden en zal medicatie alleen maar verhoogd en/ of verzwaard moeten worden. Een auto-immuunziekte staat vaak niet op zichzelf. Het is goed mogelijk dat er nog andere dingen door de tijd heen scheef zijn gaan lopen of uitgeput zijn geraakt. De focus moet dus op algehele gezondheid liggen.

8. Blijvende symptomen. Denk hierbij aan continue vermoeidheid, loopneus, zware menstruatie, hoofdpijn of gewrichtspijn om maar wat te noemen. Klachten die op zich vervelend zijn, maar niet ernstig genoeg om ermee naar de dokter te gaan. Toch zijn deze klachten op te lossen door het dieet aan te passen en waar nodig aan te vullen met supplementen. Allereerst zullen al deze klachten verbeteren door het weglaten van suiker en geraffineerde voedingsmiddelen.

Meer specifiek zullen menstruatiekrampen en hoofdpijn verbeteren door gebruik van magnesium, zal een loopneus baat hebben bij meer vitamine C en zink en kan vermoeidheid voortkomen uit een tekort aan B12 en indirect dus een ijzergebrek veroorzaken (neem geen ijzerpillen hiervoor trouwens!). De oplettenden onder ons zullen opmerken dat veel van deze suppletie door gezonde voeding al goed te ondervangen zijn. Door aan te vullen geef je je lichaam een extra boost waardoor opknappen sneller zal gaan.

Hou wel in je achterhoofd dat des te langer je met klachten door blijft lopen, des te moeilijker het wordt om ze (bijna) volledig op te kunnen lossen. Als je dus al sinds je kindertijd met bepaalde lichamelijke klachten loopt, zal het moeilijker zijn om deze op bijvoorbeeld je 47e snel op te lossen. Het doel moet uiteindelijk kwaliteit van leven zijn. En door gezonde voeding, frisse lucht en voldoende zonlicht kom je al een heel eind. Naar mijn mening garanderen medicatie en een dieet a la Voedingscentrum dit niet.

Morgen: Lekkende Darm Syndroom - Wat is dat?
Volgende week woensdag: Eigen gezondheid, Eigen verantwoordelijkheid

Bronnen:
Healthy Skin from within - Cheryl Mason
The Vitamins - G.F. Combs
Biochemical and Physiological Aspects of Human Nutrition - M.H. Stipanuk

Bron: eetgoedvoeljegoed.com

TIP! Voeding en fysieke degeneratie: Het basisboek over voeding en het voorkomen van ziekten van Weston Price.


Stijn is oprichter en eigenaar van GezondBenJij. Stijn heeft een passie voor een gezonde lifestyle. Hij ziet teveel mensen om zich heen die met energietekorten stoeien en dit kan vaak simpel opgelost worden met voeding die je snel en meer energie geeft. Ook streeft hij naar betere liefdevolle relaties met alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. "Het wordt tijd dat we onze eigen gezondheid weer volledig in eigen hand gaan nemen", aldus Stijn.
Meer over

0 reacties op “8 Vroege Tekenen van Slechte Gezondheid

Plaats een reactie


*