headershadow

Latest Blogposts

Arganolie, Een Ware Wonderolie Voor Smaak en Huid

argan olie

Arganolie is een schaarse olie met een unieke samenstelling, die uit de vruchten van de Arganboom (Argania spinosa) wordt geperst. Tot 15 jaar geleden had nog bijna niemand van deze olie gehoord.

Nu echter groeit de populariteit van deze olie met de dag. Steeds meer mensen uit Europa, Amerika en Japan ontdekken de vele voordelen van Arganolie.

Argan Boom

De unieke samenstelling van deze olie maakt het geschikt voor culinair en cosmetisch gebruik. Bovendien wordt gesuggereerd dat Arganolie ook heel wat therapeutische kwaliteiten heeft. Uit wetenschappelijk onderzoek is naar voren gekomen dat de unieke componenten van Arganolie onder andere de bloedcirculatie kunnen stimuleren, het cholesterolgehalte kunnen verlagen en de fysieke weerstand kunnen bevorderen.

Het gegeven dat Arganolie zeer schaars is in combinatie met de vele toepassingen van deze olie zorgt ervoor dat het ook wel "vloeibaar goud" wordt genoemd.
Waar kan Cosmetische Arganolie allemaal voor worden gebruikt?

Cosmetische Arganolie

Deze natuurlijke olie wordt door bewuste vrouwen gebruikt als een dagelijkse schoonheidsbehandeling voor het verminderen of voorkomen van rimpels, het hydrateren van de huid, het versterken van nagels en het verzorgen van haar en hoofdhuid. Arganolie kan onder andere ook gebruikt worden voor hetbehandelen van huidaandoeningen zoals Acne, Eczeem en psoriasis,
masseren van stijve artritis gewrichten en pijnlijke spieren,
verzorgen of voorkomen van zwangerschapstriemen,
verzorgen van nagelriemen en
verzorgen van lippen.

Cosmetische Arganolie voor natuurlijke huidverzorging
Arganolie bevat veel verschillende componenten en bovendien zijn veel van deze componenten veelzijdig. Daar komt bij dat de effecten van deze componenten elkaar soms versterken. Zo helpt Arganolie bijvoorbeeld bij het voorkomen of verminderen van rimpels doordat deze olie rijk is aan:

essentiële vetzuren,
verschillende anti-oxidanten,
voedende vitamine E en
eiwitten met een hoog moleculair gewicht.

Dankzij deze componenten voedt, kalmeert en versoepelt Arganolie uw huid. Daarnaast helpt Arganolie om een droge en geïrriteerde huid te hydrateren en te verzachten. Door het versterken van de natuurlijke barrière van uw huid helpt deze olie ook voorkomen dat teveel vocht uit de huid kan verdampen. Tevens stimuleert Arganolie een evenwichtige talgproductie, waardoor de huid soepel wordt gehouden.

Doordat Arganolie diep in de huid doordringt wordt de voedingswaarde naar de cellen gestimuleerd. Hierdoor stimuleert Arganolie een gezonde celvernieuwing. Deze edele olie kan zelfs voor de zeer gevoelige babyhuidje worden gebruikt.

Voor optimaal resultaat is het echter belangrijk dat u 100% pure en biologisch geproduceerde Arganolie gebruikt. Door de sterk groeiende vraag naar Arganolie zijn er veel aanbieders die beweren pure arganolie te verkopen, maar vrijwel altijd gaat het dan om verdunde of bewerkte Arganolie.

Wilt u pure Arganolie kopen zonder toevoegingen, dan raden wij u de Arganolie van ArganWinkel.nl aan. Deze leverancier biedt 100% pure en EcoCert gecertificeerde Arganolie aan. Als grootste Arganolie blog in de benelux hebben we 20% korting bedongen voor onze lezers op alle Arganolie producten van ArganWinkel.nl. Hier kunt u uw 20% kortingscoupon claimen.

Arganolie beschermt uw huid tegen de zon
Warmte, droge lucht en schadelijke UV-stralen van de zon zorgen ervoor dat uw huid uidroogt. Arganolie beschermt uw huid en voorkomt dat uw huid uitdroogt met alle nadelige gevolgen van dien. Zo is een droge huid is erg gevoelig. Het gaat vaak gepaard met schilfering van de huid en jeuk. Bij een erg droge huid kunnen ook kloven en rode plekken ontstaan.

Ook biedt deze olie Uw huid bescherming tegen de kou
Ook in het winterseizoen bestaat er een grote kans op uitdroging van uw huid. Dit omdat in de winter de vochtigheidsgraad van de lucht lager is met als gevolg dat uw huid eerder uitdroogt. Een droge huid is een lange termijn probleem, dat vaak terugkeert. Vooral in de winter.
Argan Voor Het Haar

Arganolie is een weldaad voor het haar
Verschillende componenten in Arganolie zijn zeer effectief voor het behandelen van droog en pluizig haar. Ook helpen deze om beschadigd haar te herstellen en om glans aan dof haar te geven.

Arganolie is ook prima geschikt om de droge en gevoelige hoofdhuid te verzorgen. Een gezonde hoofdhuid is een belangrijke voorwaarde voor mooi gezond haar.

Arganolie voor voorkomen of herstellen Striae
De oorzaak van Striae (bijvoorbeeld bij zwangerschapstriemen) is dat de collageen en elastine in de huid te ver worden uitgerekt. Hierdoor worden de vezels gescheiden. Door de huid te hydrateren biedt Arganolie de huid meer elasticiteit en weerstand. Daarnaast beschermen de verschillende anti-oxidanten in deze olie het collageen en elastine tegen vrije radicalen. Deze en andere componenten helpen dus de huidcellen om niet te scheiden tijdens perioden van snelle groei.

Acne, Eczeem en Psoriasis
Men kan veel verschillende huidaandoeningen onderscheiden. De bekendste hiervan zijn, Eczeem, Psoriasis en Acne. De combinatie van de unieke componenten van Arganolie helpt met succes om de ontstekingssymptomen van deze huidaandoeningen te verlichten.

Huidaandoeningen zijn vaak wel te behandelen maar niet altijd te genezen. Bij ernstige vormen van huidaandoeningen raden wij u aan om eerst uw huisarts te raadplegen.

Natuurlijke Lippenverzorging
Arganolie kan ook goed gebruikt worden voor het verzorgen en beschermen van de zeer gevoelige huid van de lippen. Deze olie helpt ook bij het voorkomen van uitgedroogde lippen en scheurtjes. Ook verzorgt het de droge en geïrriteerde huid rond de lippen. Arganolie bevat natuurlijke zonnefilters die de lippen beschermen tegen UV-straling.
Nagel Behandeling met Argan

Arganolie voor de verzorging van uw nagels
Arganolie helpt u om uw beschadigde nagels op een snelle, simpele en natuurlijke wijze te herstellen en gezond te houden. Bovendien voorkomt uw door uw nagels en nagelriemen regelmatig te verzorgen met Arganolie dat deze door water, schoonmaakmiddelen, wasmiddelen en andere stoffen kwetsbaar en week worden.

Arganolie ideaal voor massage
De componenten van Arganolie maken deze olie ideaal voor het masseren van pijnlijke spieren en stijve artritis gewrichten. De essentiële vetzuren in Arganolie spelen een cruciale rol in de vorming van prostaglandine. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer, welke pijn, zwelling en ontstekingen vermindert. Dit terwijl het de bloedsomloop stimuleert.
Culinaire Arganolie voor het verijken van gerechten?

Arganolie heeft een nootachtige smaak en deze zeer fijne olie wordt in het zuiden van Marokko als een traditioneel ingrediënt voor uiteenlopende maaltijden gebruikt. De smaak van Arganolie is het best te vergelijken is met een combinatie van sesam, vers gebakken brood en geroosterde hazelnoten.
Argan als Saladedressing

Het geeft uw eten een oosterse smaak en is bij uitstek te gebruiken in een saladedressing. Ook wordt deze olie vaak gebruikt als dip voor vers gebakken brood. Internationale chef-koks gebruiken Arganolie om gerechten als pasta, rijst, couscous, ijs, vers fruit en zelfs crème brûlée te verrijken. Chef-koks rekenen deze olie tot een van de meest waardevolle ingrediënt ter wereld.

In Marokko wordt Arganolie ook gebruikt voor in Amlou. Dit is een Marokkaans delicatesse gemaakt van geroosterde amandelen, honing en Arganolie. Het wordt als een dip voor brood gebruikt en men beweert dat het een afrodisiacum is.

Voordelen van culinaire Arganolie?
Naast de unieke smaak heeft Arganolie ook andere voordelen voor de gezondheid. Uit wetenschappelijke onderzoek is naar voren gekomen dat het regelmatig consumeren van Arganolie onder andere de volgende voordelen kan hebben,

Het aanzienlijke verlagen van cholesterolgehalte,
Het versterken van natuurlijke afweermechanisme,
Het elimineren van de schadelijke vrije radicalen,
Een ontstekingsremmende werking,
Het stimuleren en verbeteren van algehele doorbloeding,
Voorkomen verkalking van de slagader (arteriosclerose)en
Het revitaliseren van uw cellen.

Arganolie voor Culinaire en Cosmetische toepassingen, wat is het verschil?

Belangrijk verschil is dat de pitten voor de productie van olie voor culinaire toepassingen geroosterd worden. Dit roosteren geeft de olie meer smaak. Bij het produceren van Arganolie voor cosmetische toepassingen wordt gebruik gemaakt van pitten die niet zijn geroosterd. Daar komt bij dat Arganolie voor cosmetische toepassingen uitvoerig gefilterd wordt, waardoor de olie de smaak verliest en neutraal wordt. Vervolgens zijn er partijen die ervoor kiezen om Arganolie te laten ontgeuren. De extra processen zorgen ervoor dat een hoge kwaliteit olie wordt verkregen, wat nodig is voor deze olie om als cosmetische verzorgingsproduct te kunnen dienen.
Arganolie wordt al eeuwen gebruikt!

Deze toepassingen van deze olie zijn niet nieuw en het is bekend dat de Feniciers al in 1219 bewust waren van de kracht van Arganolie. De Andalusische arts Ibn Al Baythar heeft in die tijd al een wetenschappelijk artikel geschreven over de wijze van productie en de werking van de Argan olie. De Berberstammen, die sinds mensenheugenis Arganolie produceren voelden intuïtief aan dat deze olie goed voor hun welzijn was. Zij noemen de Arganboom niet voor niets de “Boom der schoonheid” of “Boom der Leven”.
Hoe wordt Argan olie gemaakt?
Argan Olie Handmatig Produceren

De traditionele manier van het maken van olie gebeurt geheel handmatig door de berbervrouwen. Eerst wordt de noot uit de uitgedroogde vrucht gehaald om vervolgens de harde buitenkant van de noot met twee stenen te kraken. Als het olie voor culinaire doeleinden betreft dan worden deze geroosterd door ze mild te verhitten. Nadat de pitten zijn afgekoeld worden ze gemalen en met mild water tot een brij vermengd. Door deze brij deeg handmatig uit te persen wordt de Argan olie gewonnen.

Mechanische Produceren!
Door de populariteit van Arganolie is de vraag enorm gegroeid. Veel producenten zijn daarom in de afgelopen 10 jaar over gestapt op het mechanisch malen en persen. Echter ook bij het mechanisch persen wordt het kraken van de noten met de hand gedaan. Voordeel van deze productiewijze is dat er met minder tijd meer olie wordt gewonnen. Bovendien wordt er geen water meer toegevoegd om het deeg te persen. Hierdoor kan de olie langer worden bewaard.

Voor de extractie van Arganolie wordt noch oplosmiddel noch hitte gebruikt. De olie is dus een koud geperste olie met een hoge voedingswaarde.
Wat is de samenstelling van deze olie?
Samenstelling Van Argan Olie

Arganolie heeft een buitengewoon evenwichtige samenstelling. Argan olie is rijk aan onverzadigde vetzuren en essentiële vetzuren. De meest voorkomende vetzuren zijn Omega 9 (oliezuur) en Omega 6 (linolzuur). Deze olie is ook rijk aan vitamine E (tocoferol), wat als één van de krachtigste biologische anti-oxidanten wordt beschouwd. Ook bevat Arganolie fenolen, moleculegewicht eiwitten, squaleen, sterolen, Carotenoïden en Ferulinezuur.

De ruim aanwezige componenten sterolen, vitamine E en polyfenolen zijn veelzijdig. Deze componenten hebben naast een anti-oxidante functie ook een kalmerende en helende werking. De polyfenolen gaan onstekingen tegen en helpen bij het tegengaan van allergische reacties.

De essentiële vetzuren helpen bij het tegengaan van ontstekingen en zijn nodig voor de productie van prostaglandine. Dit is een natuurlijke ontstekingsremmer. Essentiële vetzuren zorgen ook voor meer elasticiteit en weerstand van uw huid.

In combinatie met saponinen zorgen vitamine E ervoor dat uw huid weer gezond en zacht wordt. Vitamine E beschermt op zijn beurt weer de essentiële vetzuren door te voorkomen dat deze worden afgebroken.
Prijs

Steeds meer en meer mensen uit het buitenland raken geïnteresseerd in deze olie vanwege zijn cosmetische en voedzame eigenschappen. Vanwege het zeldzame karakter en arbeidintensieve productieproces is Argan olie zeer prijzig.

Stijn is oprichter en eigenaar van GezondBenJij. Stijn heeft een passie voor een gezonde lifestyle. Hij ziet teveel mensen om zich heen die met energietekorten stoeien en dit kan vaak simpel opgelost worden met voeding die je snel en meer energie geeft. Ook streeft hij naar betere liefdevolle relaties met alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. "Het wordt tijd dat we onze eigen gezondheid weer volledig in eigen hand gaan nemen", aldus Stijn.
Meer over

0 reacties op “Arganolie, Een Ware Wonderolie Voor Smaak en Huid

Plaats een reactie


*