headershadow

Latest Blogposts

Goede Kwaliteit Honing en de Fabel van 'Koud Geslingerd'

Dat het gouden goedje super gezond is weten we inmiddels. Honing werkt antiviraal en antibacterieel. Het is het rijk aan aminozuren(de bouwstenen voor eiwitten), antioxidanten(ruimen de vrije radicalen op in je lichaam) en enzymen(bevorderd o.a. de spijsvertering). Daarnaast is het een goede bron van vitamine C, B2, B3 en B5 en de mineralen calcium, chroom, koper, ijzer, magnesium, kalium en selenium.

Kortom: Een echte gezond en schoonheids-booster, maar over welke honing hebben we het precies als je hiervan wilt profiteren?

De beste honing is biologische honing vers en nog licht warm van de raat. Dit is ook simpelweg het lekkerst. Deze kan je in bepaalde periodes van het jaar wel vers verkrijgen, maar aangezien de bijen maar van maart t/m augustus honing geven in Nederland kan je dit niet het hele jaar door vers kopen. Meestal wordt het toch gewoon een potje, en daar is natuurlijk niks mis mee. Ook omdat het vele malen efficiënter in gebruik en makkelijker te doseren is. Maar dan komt het, want welke honing koop je?

Op de meeste potten honing uit de supermarkten staat 'honing uit EG en niet EG landen' of 'gemengde EG en niet EG honing'. Hier heb je natuurlijk helemaal niks aan. Ten eerste weet je niet waar het vandaan komt en ten tweede weet je niks over de verhoudingen. Er kom namelijk behoorlijk wat honing uit China en dat schijnt verre van de beste honing te zijn. Naast het feit dat men daar chemische antibiotica gebruikt schijnt heel veel honing nep te zijn, bestaande uit pure geraffineerde suikers.

Dus het zou heel goed kunnen dat de honing die je in de supermarkt koopt uit bijvoorbeeld 50% geraffineerde suikers bestaat. Neppe honing dus. En jij maar denken dat je echte honing at. Daarnaast wordt er veel honing uit Argentinië en Mexico geïmporteerd. Deze schijnt van betere kwaliteit te zijn, maar zeker weten doen we het niet. Daarnaast wordt deze honing vaak bewerkt en behoorlijk verhit waardoor de helende nutriënten verloren gaan. Wil je dus goeie, lekkere en echte honing, koop hem dan in ieder geval niet in de reguliere supermarkten.

Koud geslingerd

Op sommige honingpotten staat de term 'koud geslingerd'. Weet dat dit een fabeltje is want honing kan alleen maar koud geslingerd worden volgens Wouter Vuijk(De Traay). En ja, als vakman met meer dan 30 jaar ervaring neem ik dat persoonlijk als waarheid aan. Zijn klanten willen dat dat op de pot staat, dus zet hij het erop. Hij is in ieder geval eerlijk. Dit zegt hij overigens in de uitzending van de Keuringsdienst van waarde uit 2007. Ik zal de link daarvan hieronder plaatsen.

Goede kwaliteit honing

Een van de betere honingproducenten in Nederland is dus De Traay(sinds 1977), van eigenaar Wouter Vuyk die ik zonet al noemde. Wouter is een vakman met liefde en zit al sinds begin jaren 70 in de honing. Zij waren de eerste die biologische honing met het EKO keurmerk in Nederland introduceerde. De Traay gebruikt dan ook geen chemische antibiotica of andere middelen om te oogsten.

Zij hebben een ook echte eigen bijenkassen waar ze hun eigen honing van produceren in de voorjaars en zomermaanden. Niet alles is overigens biologisch bij De Traay. Zij hebben een speciale biologische lijn van een aantal soorten honing die het EKO keurmerk dragen zoals o.a. bloemhoning, boshoning, acaciahoning, manukahoning, heidehoning, lindehoning, tijmhoning en woudhoning. Sommige produceren ze dus echt zelf in hun eigen kassen. Al het overige wordt geïmporteerd uit o.a. Nieuw-Zeeland, Spaanse Pyreneeën, Bulgarije, Roemenië en Australië. De Traay honing is te koop bij je favoriete reformhuis en gezondheidswinkel.

Je zal uiteraard nog meer biologische honingmerken hebben, maar ik vind die van de Traay erg lekker en fijn en ben er dus dik tevreden mee. Het is kwaliteit honing en dat proef je. Denk overigens niet dat ik aandelen bij De traay heb of dat ik op enige manier aan ze verbonden ben. Dit is simpelweg niet het geval. Ik doe dit puur vanuit passie en liefde voor lekkere en gezonde voeding.

Honing in gebruik

Je kan honing voor 1001 doeleinden gebruiken. Het is de ultieme huid booster omdat het deze verzorgt en voedt. De bekendste is natuurlijk in de thee. Let er wel op dat je de honing pas toevoegt als je thee zo rond de 60 graden is. Op deze manier krijg je de geneeskrachtige mineralen en enzymen binnen die je anders, door het hete water, kapotmaakt. En dat is natuurlijk zonde.

Wat overigens nog wel belangrijk is om te vermelden is dat honing vanzelfsprekend een behoorlijke suikerbom is. Voornamelijk fructose en glucose. Deze hebben een negatieve invloed op je bloedsuikerspiegel. Consumeer het dus gematigd en in kleine hoeveelheden.

Verder is honing niet geschikt voor kinderen jonger dan 1 jaar in verband met de darmflora die nog niet volledig ontwikkeld is en dus gevoelig is voor bacteriën en virussen. Vanaf 1 jaar is deze volledig aangesterkt en zal je je kind er een groot plezier mee doen.

Bekijk HIER de aflevering van de Keuringsdienst van waarde over honing uit 2007.

En bekijk HIER de uitgebreide informatiefolder van de biologische honing van De Traay.

Deel dit artikel gerust via onderstaande social-media tool en maak meer mensen bewust van hun voeding! Dank!

Gezonde groet!

Stijn
GezondBenJij!

 

Stijn is oprichter en eigenaar van GezondBenJij. Stijn heeft een passie voor een gezonde lifestyle. Hij ziet teveel mensen om zich heen die met energietekorten stoeien en dit kan vaak simpel opgelost worden met voeding die je snel en meer energie geeft. Ook streeft hij naar betere liefdevolle relaties met alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. "Het wordt tijd dat we onze eigen gezondheid weer volledig in eigen hand gaan nemen", aldus Stijn.
Meer over

0 reacties op “Goede Kwaliteit Honing en de Fabel van 'Koud Geslingerd'

Plaats een reactie


*