headershadow

Latest Blogposts

Is MSG hetzelfde als E-nummer 621, Ve-tsin, Aji-no-moto en Gistextract?

De laatste tijden hoor ik steeds vaker mensen zeggen dat MSG (monosodium glutamaat/mononatrium glutamaat) hetzelfde is als E-nummer 621, Ve-tsin, Aji-no-moto en gistextract. Al je serieus met je gezondheid bezig bent zal je deze namen vast wel eens tegengekomen zijn. Iets zei mij, wie zegt dat?

Waar staat dat? Ik kon niet vinden wat ik wilde vinden. Ook zag ik ze beiden, E-nummer 621 en gistextract, apart vermeld op de achterkant van producten staan. Dat vond ik, ondanks dat de voedingsmiddelenbranche vaak genoeg een vies spelletje speelt, toch vreemd. Ik ben daarom op eigen onderzoek uitgegaan en zal in dit artikel mijn bevindingen vertellen.

Ik heb deze bevindingen overigens ge-checked bij een (wakkere) levensmiddelentechnoloog van de Wageningen Universiteit . Ik wilde namelijk ook graag de mening van een geleerde hierover horen.

Wat is E-nummer 621?

Om te beginnen is het handig om te weten dat E-nummer 621, Ve-tsin en Aji-no-moto wél dezelfde stof is. Ve-tsin is een enorm sterke geïsoleerde en bewerkte (schadelijke) smaakversterker die in enorm veel voedingsproducten zit. Denk hierbij o.a. aan alle bekende fastfood restaurants, alle producten van Maggie (Maggieblok), Knorr (Aromat), Honig, producten van huismerken van supermarkten(soepen) en kant en klare maaltijden.

Maar ook vele Chinese, Surinaamse en Javaanse restaurants gebruiken het geregeld. Er worden vele gezondheidsklachten aan Ve-tsin gerelateerd zoals hartkloppingen, benauwdheid, hoofdpijn, duizeligheid, buikpijn, kanker en autisme. Van oorsprong komt Ve-tsin uit Japan, waar het uit zeewier werd bereid, tegenwoordig wordt het industrieel op enorme grote schaal gewonnen en bewerkt uit gluten en uit melasse (afval product van de suikerbereiding).

MSG in natuurlijke producten

Het is belangrijk om te weten dat MSG ook van zichzelf in natuurlijke producten zit. Zo zit het bijvoorbeeld in tomaten, oude kaas, sommige groenten, paddenstoelen en soja. In deze hoedanigheid zijn de meeste producten onbewerkt, dus kan het onmogelijk Ve-tsin zijn, want dat is namelijk een geïsoleerd gewonnen en bewerkte stof. De MSG wordt waarschijnlijk door andere stoffen opgeheven en ik zie dan ook niet in waarom dit schadelijk zou zijn.

Geïsoleerd

Pas als MSG geïsoleerd gewonnen, bewerkt en toegevoegd wordt aan een product spreken we van E-nummer 621, Ve-tsin of Aji-no-moto. Het is dan ook sterk geconcentreerd. En iets wat chemisch geïsoleerd en geconcentreerd is, is bijna nooit goed voor onze gezondheid.

Vrije glutamaat ionen

Bij dit chemische proces (zowel van chemische als natuurlijke producten) komt de boosdoener vrij, namelijk de 'vrije glutamaat ionen'. Deze 'vrije glutamaat ionen' geven dus de veel gehoorde klachten. De 'normale glutamaat ionen' die van nature in MSG zitten, die ik zojuist aanhaalde, geven helemaal geen problemen. Tenzij je er een allergie voor hebt natuurlijk.

Conclusie: MSG is niet per definitie E-nummer 621(van nature in producten), Ve-tsin of Aji-no-moto, maar deze 3 genoemde zijn wel altijd MSG.

Gistextract

E-nummer 621En wat betreft het gistextract? Er zit MSG in gistextract, maar het is niet hetzelfde als E-nummer 621, Ve-tsin en Aji-no-moto. Maar het slechte nieuws is dat gistextract ook 'vrije glutamaat ionen' bevat, dus het is aan te raden deze ook zeker te vermijden. Kortom: Blijf vooral weg bij bewerkte voeding als je je gezondheid lief hebt, dan heb je zo goed als niets met deze namen te maken.

 

 

Gezonde groet,

Stijn

 

Stijn is oprichter en eigenaar van GezondBenJij. Stijn heeft een passie voor een gezonde lifestyle. Hij ziet teveel mensen om zich heen die met energietekorten stoeien en dit kan vaak simpel opgelost worden met voeding die je snel en meer energie geeft. Ook streeft hij naar betere liefdevolle relaties met alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. "Het wordt tijd dat we onze eigen gezondheid weer volledig in eigen hand gaan nemen", aldus Stijn.
Meer over

0 reacties op “Is MSG hetzelfde als E-nummer 621, Ve-tsin, Aji-no-moto en Gistextract?

Plaats een reactie


*