headershadow

Latest Blogposts

Wat Eet Jij Tijdens het Tandenpoetsen?

1621909_674116939298856_1346583344_n

Weet jij wat je allemaal binnenkrijgt tijdens het tandenpoetsen? Waarschijnlijk niet. In dit artikel ontdek je mijn top 5 van de meest voorkomende (schadelijke) tandpasta ingrediënten.

1) FLUORIDE

Met stip op 1 en voor de meesten ook de bekendste. Over fluoride zijn de meningen al vele jaren verdeeld. Volgens de 1 is het een magische stof waar je tanden sterk en gezond van worden en die bescherming biedt tegen gaatjes en erosie, volgens de ander is het puur vergif dat onze tanden en lichamen ernstige schade toe kan brengen.

De waarheid ligt in de meeste gevallen in het midden…

Er is veel informatie over fluoride te vinden op internet, dus ik adviseer mensen om er eens een uurtje op te googelen en zich er in te verdiepen, om zo een eigen mening te vormen over de waar- en onwaarheden over fluoride.

Het is inderdaad waar dat fluoride zorgt voor een verharding van weefsels en structuren in ons lichaam, waaronder ons glazuur, maar helaas blijft dit effect niet alleen beperkt tot onze tanden. Het kan ook leiden tot ongewenste extra botvormingen (exostosen) of door beïnvloeding van de fibroblasten, leiden tot verharding van onze pezen.

Ook versnelde VEROUDERING van onze huid kan een gevolg van fluoride gebruik zijn, omdat het aangemaakte collageen van een slechtere kwaliteit is.
Er worden ook mogelijke relaties gelegd met bijvoorbeeld sclerodermie, een ziekte waarbij verharding van bindweefsel plaatsvindt van de huid, haarvaten en organen.

Ook worden belangrijke ENZYMEN door fluoride nadelig beïnvloed, waaronder spijsverteringsenzymen of het belangrijke DNA reparatie-enzym, waardoor erfelijke afwijkingen of kankers zouden kunnen ontstaan.
Daarbij zou het nadelige effecten op de HERSENONTWIKKELING, vooral bij (ongeboren) kinderen, kunnen hebben.

Schimmels kunnen door fluoride sneller groeien, waardoor bijvoorbeeld een CANDIDA-INFECTIE kan ontstaan of verergeren.

Andere klachten die voor kunnen komen zijn: zweertjes in de mond, huiduitslag, gewrichtsklachten, hoofdpijn, vlekken op de tanden, duizeligheid, concentratiestoornissen, depressie, hartkwalen of zelfs verlammingsverschijnselen.

Ook zou fluoride onze pijnappelklier (epifyse), die vele hormonen (waaronder serotonine en melatonine) produceert, verharden. Waardoor dus onze HORMOONHUISHOUDING verstoord kan raken en bijvoorbeeld ook ons slaap-waakritme.
Verder kan het nog een rol spelen bij DIABETES, SCHILDKLIERAANDOENINGEN, maagreflux en psychische aandoeningen.

Gezondheidsklachten door het gebruik van fluoride kunnen zich soms pas na lange tijd openbaren als gevolg van het zgn. stapeleffect.

Persoonlijk kies ik er daarom voor om FLUORIDEVRIJ te poetsen

2) SODIUM LAURYL SULFAAT (SLS) en aanverwanten

DLS Disodium Lauryl Sulfaat
ALS Ammonium Lauryl Sulfate
SLES Sodium Laureth Sulfate
SMS Sodium Myreth Sulfate
SLS Sodium Lauroyl Sarcosinate (iets milder)

SLSa Sodium Lauryl Sulfoacetate/Sodium Laureth Sulfoacetate
(heeft iets grotere moleculen die niet in de huid dringen, maar het zijn nog steeds vrij sterke reinigers, wel minder irriterend dan zijn aanverwanten. Het is meteen ook aanzienlijk duurder)

Sodium Lauryl Glucose Carboxylate (mildere wasactieve stof gemaakt van kokos, palmolie en maïs)

Dit zijn allemaal ontvettende SCHUIMMIDDELEN, die in veel cosmeticaproducten gebruikt worden. Vooral omdat ze erg goedkoop zijn.

En ook al worden ze soms als natuurlijk aangeduid, omdat het ook wel uit kokos, palm of maïs gemaakt wordt, er zijn nog steeds chemische processen voor nodig om deze stoffen te produceren.

Het zijn allemaal stoffen die de huid en mondslijmvliezen kunnen uitdrogen en irriteren en kunnen leiden tot DESQUAMATIE, een soort (versnelde) vervelling. Hierbij laat het oppervlakte-epitheel van de slijmvliezen los, waardoor mensen het gevoel hebben of ze een soort (slijm)draadjes in hun mond hebben.

Door deze stoffen worden de weefsels in de mond ook makkelijker toegankelijk voor andere (ongezonde) stoffen uit de tandpasta. Sommigen van deze stoffen kunnen wel tot 5 dagen in het lichaam achterblijven en zich binden met andere chemicaliën waardoor ze kunnen transformeren in krachtige carcinogene (kankerverwekkende) stoffen.

Ook zorgen ze vaak voor diverse ALLERGISCHE REACTIES.
SLS kan eenmaal in het lichaam zich aan de oestrogenen receptoren hechten en hiermee oestrogeen nabootsten, waardoor er HORMONALE DISBALANSEN kunnen ontstaan met alle gevolgen van dien.

BETER VERMIJD JE DEZE HELE FAMILIE IN AL JE COSMETICA

3) TRICLOSAN

Een antibacterieel en schimmelwerend middel dat wordt gebruikt als conserveringsmiddel. Triclosan kan de bacteriële flora veranderen op de huid, in de mond en in de darmen en zo een negatief effect hebben op de mond- en darm bacteriën.

Daardoor verandert het de spijsverteringsprocessen, waaronder de opname van voedingsstoffen in het lichaam. Dit kan leiden tot het ontwikkelen van bijvoorbeeld ALLERGIEËN.

Triclosan is een pesticide en valt onder de categorie chlorophenol, een groep van chemicaliën die vermoedelijk kankerverwekkend zijn.

Triclosan kan het genetisch materiaal aantasten en zorgen voor afname van VRUCHTBAARHEID en leiden tot bacteriële resistentie.

Blootstelling aan triclosan beïnvloedt de SCHILDKLIERHORMONEN.

MIJDEN DEZE STOF DUS!

4) DEA (variaties hierop zijn TEA, MEA, NDEA)

Een synthetisch oplos-, desinfectie- en schoonmaakmiddel, veel gebruikt in cosmetica en tandpasta.

Kan schadelijk zijn voor LEVER, NIEREN EN DE ALVLEESKLIER, het irriteert de huid, ogen en slijmvliezen, kan leiden tot ALLERGIEËN en hormonale verstoringen en het vormt nitrosaminen en dat zijn CARCINOGENEN (kankerverwekkende stoffen), vooral gevaarlijk voor (kleine) KINDEREN.

TOXISCH, GIFTIG, VERMIJDEN!

5) PARABENEN (Methyl-, Ehtyl-, Propyl- en Butyl-)

Parabenen worden gebruikt als conserveringsmiddel en hebben een antibacteriële werking.
Die werking is zo sterk dat het, zodra de stof in je lichaam is opgenomen en in de bloedbaan terecht gekomen is, daar doorwerkt. Hierdoor neemt de enzymactiviteit af, dit kan leiden tot problemen in onze cellen.

Parabenen zijn bij autopsies terug gevonden in bijvoorbeeld TUMOREN. Ook beschikken ze over OESTROGENEN activiteit, dat betekent dat ze de vrouwelijke hormonen nabootsen en zo de HORMOONBALANS verstoren, wederom met alle gevolgen van dien…..

KOOP LIEVER TANDPASTA ZONDER PARABENEN

Zo, tot zover de scheikunde/biologie les, in de volgende post is het tijd voor de praktijk...

Bron: facebook.com/Natuurlijkschonetanden.nl

 

Stijn is oprichter en eigenaar van GezondBenJij. Stijn heeft een passie voor een gezonde lifestyle. Hij ziet teveel mensen om zich heen die met energietekorten stoeien en dit kan vaak simpel opgelost worden met voeding die je snel en meer energie geeft. Ook streeft hij naar betere liefdevolle relaties met alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. "Het wordt tijd dat we onze eigen gezondheid weer volledig in eigen hand gaan nemen", aldus Stijn.
Meer over

0 reacties op “Wat Eet Jij Tijdens het Tandenpoetsen?

Plaats een reactie


*