headershadow

Latest Blogposts

Wat zijn de meest en minst bespoten groente en fruit?

Dit artikel zal je duidelijkheid geven over de meest en minst bespoten groenten en fruit.

Waarom worden er bestrijdingsmiddelen gebruikt?

Chemische bestrijdingsmiddelen zijn stoffen die worden ingezet door boeren om ziekten, plagen of onkruid in de landbouw te bestrijden die hinderlijk of schadelijk kunnen zijn voor gewassen. In de volksmond worden deze ook wel pesticiden genoemd.

Wat zijn de risico's van bestrijdingsmiddelen?

Bestrijdingsmiddelen tasten het milieu aan. Planten en dieren kunnen hierdoor in hun voortbestaan worden bedreigd, denk bijvoorbeeld aan de bijen waar het enorm slecht mee gaat. Bestrijdingsmiddelen spelen hier een enorme, zo niet de grootste, rol in. Gelukkig gebruiken steeds meer boeren biologische bestrijdingsmiddelen. Maar de grootste boosdoener zijn de residuen. Dit zijn achtergebleven resten van bestrijdingsmiddelen die op onze groenten en fruit zitten en die wij dus binnenkrijgen.

Meest en minst bespoten groente en fruit

Hieronder volgt een lijst van de meest en minst bespoten groenten en fruit. Let op! Minder wil dus niet zeggen `niet bespoten`.

Meest bespoten

Aalbessen, aardappels, aardbeien, andijvie, appels, citroenen, druiven, frambozen, grapefruit, kersen, komkommer, mandarijnen, nectarines, paprika, pepers, peren, perzik, selderie, sinaasappels, sla, spinazie, wortels.

Minder bespoten

Ananas, asperges, avocado’s, banaan, bloemkool, broccoli, champignons, erwten, kiwi, mais, mango, meloen, passievruchten, pruimen, rode kool, venkel, witlof, witte kool, uien, zwarte bessen.

 

Koop je groenten en fruit, mits haalbaar, zoveel mogelijk biologisch. Doe in ieder geval wat binnen je mogelijkheden ligt. Biologisch is overigens ook niet altijd 100% betrouwbaar, maar de kans is in ieder geval een enorm stuk groter. Vergeet je groenten en fruit ook niet te wassen.

 

Gezonde groet,

Stijn

Stijn is oprichter en eigenaar van GezondBenJij. Stijn heeft een passie voor een gezonde lifestyle. Hij ziet teveel mensen om zich heen die met energietekorten stoeien en dit kan vaak simpel opgelost worden met voeding die je snel en meer energie geeft. Ook streeft hij naar betere liefdevolle relaties met alles en iedereen om zich heen, inclusief zichzelf. "Het wordt tijd dat we onze eigen gezondheid weer volledig in eigen hand gaan nemen", aldus Stijn.
Meer over

0 reacties op “Wat zijn de meest en minst bespoten groente en fruit?

Plaats een reactie


*